Регуляція дихання і легенева вентиляція. Видозмінене дихання.

середу, 27 липня 2011 р. Read Comment
Легеневе дихання постійно пристосовується до споживання кисню в процесі клітинного дихання і регулюється автоматично (саморегулюється). Це здійснюється за допомогою від'ємних зворотних зв'язків: збільшення концентрації вуглекислого газу та недостача кисню (разом із рефлекторними впливами) є факторами, які збуджують дихальний центр. Свідома затримка дихання може тільки ненадовго протидіяти автоматичному механізмові.

Регулюється не тільки частота, але й глибина дихання. Глибиною і частотою дихання визначається об'єм повітря, яке на протязі одної хвилини проходить через легені (об'єм легеневої вентиляції). У дорослих осіб (в стані спокою) цей об'єм дорівнює близько 8 л повітря (16—18 дихань по 0,4—0,5 л повітря), причому організм споживає близько 0,4 л кисню; при важкому фізичному навантаженні об'єм легеневої вентиляції і кількість спожитого організмом кисню можуть збільшуватись десятикратно. Природно, що доставка тканинам збільшеної кількості кисню вимагає відповідного збільшення хвилинного об'єму серця.

В змінах дихання і кровообігу значна роль належить рефлекторним впливам із працюючих м'язів, а на початку роботи —умовним сигналам.

Видозмінене дихання викликається також рефлекторно, що буває при кашлі, чханні, гикавці та сміху. Кашель і чхання — це захисні рефлекторні акти, при яких сильним струменем повітря видаляються з дихальних шляхів випадкові подразники (часточки їжі, пилинки, подразнюючі гази, мокротиння тощо). Однак слід зазначити, що кашльовий рефлекс не завжди досягає мети (наприклад, сухий втомлюючий кашель при запальних процесах в дихальних шляхах) і водночас може негативно впливати на стан організму, що іноді вимагає призначення засобів, які знижують збудливість кашльового центра.

Близкістю в розташуванні кашльового і дихального центрів пояснюється одночасний пригнічувальний вплив протикашльових засобів на дихання .(особливо в дітей). Пригнічувально впливають на дихання і протибольові засоби (типу морфіну), що діють на центральну нервову систему. З другого боку, дихальний центр збу-джується карбогеном — сумішшю 95% кисню і 5% вуглекислого газу і рядом інших фармакологічних засобів (цитітоном, лобеліном, кардіазолом та ін.).


 

© 2010 Project 71 — Blogger Template by dzignine. Support provided by Acuerdo Blogger.