Кілька слів про процес дихання

понеділок, 25 липня 2011 р. Read Comment
Життя нерозривно пов'язане з окисленням молекул складних органічних речовин. Окислення відбувається постійно (але з різною інтенсивністю) у всіх клітинах організму. Ці процеси дістали назву «клітинного дихання». Вони розглядатимуться у розділі «Обмін речовин і енергії». Тут слід тільки відзначити, що внаслідок клітинного дихання споживається кисень та утворюється вуглекислий газ та ряд інших продуктів окислення.

Клітинне дихання забезпечується дихальною функцією крові (транспортування газів кров'ю) і легеневим диханням, внаслідок якого кров насичується киснем та звільняється від вуглекислого газу. Інші продукти окислення виділяються в основному нирками.

Всі органи, що беруть безпосередню участь у легеневому диханні, утворюють систему органів дихання. За функціональною ознакою ця система поділяється на повітроносні шляхи і легені (альвеоли), в яких відбувається газообмін.

Однак, для здійснення легеневого дихання недостатньо тільки дихальних шляхів і легень.
Так, чергування вдиху і видиху не може відбуватися без участі скелета грудної клітки і дихальних м'язів, нервової системи, плеври і плевральної порожнини, що разом утворюють апарат зовнішнього дихання.
 

© 2010 Project 71 — Blogger Template by dzignine. Support provided by Acuerdo Blogger.